Grannsamverkan BRF Linåkern

BRF Linåkern är med i Grannsamverkan för att minska risken för inbrott och annan kriminalitet i vårt område. Grannsamverkan är en viktig del i Polisens brottsförebyggande verksamhet och bygger på samverkan mellan oss som bor i ett område för att skydda våra hem. För att Grannsamverkan ska fungera fullt ut och skydda oss så är det viktigt att vi alla informerar polisen och varandra om vi ser något misstänkt. Det gör vi via appen Safeland, som även används av polisen. Besök gärna samverkanmotbrott.se för mer information eller läs mer i pärmarna i kvartershusen.

Styrelsen kommer att ha en genomgång om appen Safeland vid vårt nästa informationsmöte (när det blir beror på Corona). Ni som redan nu vill börja använda appen och vår gemensamma grupp för BRF Linåkern kan ladda ned appen men hjälp av lathunden.

Vi kommer att få information från polisen om risker, vad som är viktigt att känna till och varningar, informationen finns i flik 15 i pärmen som finns i gårdshusen och i appen under aviseringar.

En mycket viktigt funktion i appen Safeland är vår egen grupp Linåkern – Nora. Där kan vi meddela varandra,  exempel:

”det brinner i lägenhet XX, brandkåren är på väg”,

”inbrottsförsök i mitt hus, har ringt polisen”,

”jag har tappat min mobil mellan tvättstugan och min lägenhet XX, har någon sett den”,

”såg precis 2 personer försöka klättra över staketet till hus XX, när de såg mig så sprang de iväg, har ringt polisen”.

Alla som är med i Safeland kan läsa och svara i gruppen. Se lathunden för hur ni går med i gruppen.  Det är därför viktigt att ni alla laddar ned Safeland och går med i gruppen. Tillsammans kan vi minska risken för inbrott och hjälpa varandra när det behövs.

Polisens råd är också att göra en inventarielista (finns bla i flik 14 i pärmen). Skriv upp all er värdefulla egendom och förvara en kopia på annan plats än i bostaden. En inventarielista är till stor hjälp vid inbrott eller brand.

Har ni frågor eller funderingar om Grannsamverkan och Safeland, kontakta Katarina Hundermark 0710-3560471 eller kom förbi (Rättarvägen 28C). Jag kommer även att visa er hur man gör vid nästa informationsmöte.

Nu ska vi alla hjälpas åt för att förhindra inbrott, bränder etc

Hälsningar Styrelsen BRF Linåkern

LATHUND SAFELAND

Ladda ned Safeland på din mobiltelefon och/eller surfplatta. Den är kostnadsfri
– Iphone, Ipad: App store
– Android ex Samsung: Google Play

Registrera dig som ny användare – antigen med din email (rekommenderat) eller med Facebook.

Fyll i För och efternamn, e-postadress och ett lösenord (som du väljer själv, minst 6 tecken). Välj sedan ”Gå med i Safeland”.

Du behöver sedan kolla i din mailkorg, där du har fått ett bekräftelse mail. Klicka på ”verifiera min epost”. Sedan gå du gå vidare.

Välj att tillåta platstjänser när appen använd så att du kan få information om vad som händer i området.

Välj ”Tillåt medan appen används”.

Du kan ändra till att platstjänster används även när appen inte används, då får du notiser även när den inte används. Då får du notiser om något händer nära dig.

Nu är du inne i Safeland. Nästa steg är att gå med i gruppen för BRF Linåkern.

Välj fliken Grupper,

Där klickar du på Skapa eller gå med i grupp.

I sökfältet skriver du Linåkern. Klicka sedan på LINÅKERN – NORA. En ansökan kommer att skickas till mig.

Jag kommer att bekräfta er ansökan. Då kommer ni få en bekräftelse och är med i gruppen.

Välj sedan tillåt så att ni får viktiga varningar till er.

Ni är sedan med i Gruppen och kan skriva när ni behöver och ta emot meddelanden. Den gruppen kan vi använda och chatta med varandra. När det händer något så skapar du ett inlägg (se nästa punkt)

För att skapa ett inlägg tryck på pluset på kartan
Där kan du lägga in information, varning, diskussion, förfrågan, upphittat och försvunnit och akut. Ni kan nu ta del av allt som har hänt i Sverige. Klicka på en ikon för läsa om vad som har hänt.

Välj vilken typ av händelse. Sedan beskriver du händelsen och hur allvarligt det är. Viktigt att välja om du vill att den ska var offentligt (alla ser den) eller bara BRF Linåkern. Klicka bort offentlig om du inte vill att alla ska läsa den. Välj alltid aktivt LINÅKERN.
Sedan väljer du skapa.

OBS Om det är akut så ring även 112.

Har du funderingar/frågor så ring
Katarina 070-356 04 71